Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Ελαστικά

'' Η εθνική κυριαρχία είναι μια ελαστική έννοια, καθώς δεν τηρείται ούτε όταν ζητάμε αλλά ούτε όταν δίνουμε βοήθεια'' . Αυτό είπε  ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας κος Βέρνερ Χόγιερ σε συνέντευξη που έδωσε σε Έλληνες δημοσιογράφους χθες βράδυ.
Η συνείδηση ; η αξιοπρέπεια ; ελαστκές έννοιες είναι και αυτές ; Αυτό που λέμε ο σκοπός αγιάζει τα μέσα με άλλα λόγια. Να με συγχωρούν δεν πολυκαταλαβαίνω. Έλεγα πως είναι συλλογικό το πρόβλημα και όχι μονάχα δικό μας. Έλεγα πως το δικό μας θέμα είναι και δικό τους και πως η λύση του αφορά ολόκληρη την Ευρώπη και ξεφεύγει απο τα δικά μας σύνορα.Μα αν ήταν έτσι δεν νομίζω να τα είχαν τόσο ελαστικά όλα.
Τελεσίγραφο. Μέχρι τις 29 Νοεμβρίου να βάλει ο Κος Σαμαράς την υπογραφή του διαφορετικά η 6η δόση δεν θα εκταμιευθεί. Να την βάλει ο Κος Σαμαράς. Αλήθεια γιατί δεν την βάζει ; Αφού θα ψηφίσει τον προυπολογισμό και στηρίζει τα οικονομικά μέτρα που έχουν ψηφιστεί μέχρι τώρα χωρίς καμιά αμφισβήτηση. Μα ξέχασα. Η ελαστικότητα του θέματος που είπαμε. Τώρα έτσι , πριν διαφορετικά , λίγο αργότερα ξανά άλλα , ότι ταιριάζει καλύτερα σαν χρώμα στην φωτογραφία. Μην βγούμε και κοκομούτσουνοι γιατί θα το πληρώσουμε είτε έσω είτε έξω..φωτογραφικά πάντα , επιφανειακά , ελαστικά. Τι παραπάνω θα έδινε μια υπογραφή ;
Μια συγνώμη ζητούν να τους πούμε. Με το τρόπο μας . Με την υπόσχεση πως ανάρμοστα πράγματα δεν θα ξανασκεφθούμε, γιατί διαφορετικά θα μείνουμε μόνοι στο σκοτεινό δωμάτιο. Έχει τους κανόνες του αυτό το παιχνίδι. Θα μας αφήσει το τραίνο και θα φύγει. Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων , η απελευθέρωση επαγγελμάτων δεν είναι εγγυήσεις ; Μια συγνώμη.
Ο έλεγχος, ο θρίαμβος, η περιφρόνηση. Και τα τρία αυτά είναι δοσμένα σε τέτοια δοσολογία , έτσι που το παγωμένο μείγμα τους να εκτοξεύει στους αιθέρες την εξάρτηση του πολιτικού αντιπροσωπευτικού μας σώματος απο τον παντοδύναμο έλεγχο των ισχυρών. Υπο έλεγχο και τα αισθήματα απελπισίας ακόμα ,σχεδόν και τα αντανακλαστικά  μέχρι τώρα,  μη εξαιρουμένης και της αριστεράς που παρόλο που καταψήφισε , δεν έπαψε ποτέ να σκέφτεται το μαγαζάκι της και να μην μπορεί να καλύψει διαφορές και κενά.
Η ψυχή του πάρτυ όμως είναι αλλού. Κτυπά τον δικό της ρυθμό και δεν είναι ελαστική. Αργά  ή γρήγορα θα μιλήσει .  Η γλώσσα της ψυχής όμως δεν γνωρίζει ούτε απο χρόνο , ούτε απο χώρο και μιλά σε όλες τις διαλέκτους , προσπαθώντας πάντα να ευτυχήσει και να ικανοποιηθεί. Θα έρθει η στιγμή που θα  προσφέρει τους καρπούς της συγκομιδής . Την σοδειά των αξιών . Και θα είναι ανελαστική.

2 σχόλια:

  1. Πόσο γελοία ακούγεται αυτή η δήλωση όταν γίνεται στα πλαίσια για τη διάσωση του οράματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Νομίζω πως κάπου εδώ παίχτηκε και ο επίλογος αυτής της τραγωδίας και ο από μηχανής θεός δε φάνηκε ποτέ! Σαν τη Μήδεια ετσι και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού έσφαξε τα παιδιά της για να εκδικηθεί τον άντρα που κάποτε αγάπησε και αυτός την πρόδωσε, άρπαξε τους σωρούς τους και εξαφανίστηκε από τα γήινα.. και κανείς Θεός όχι μόνο δε την έσωσε αλλά ούτε καν την σταμάτησε από την παιδοκτονία! Μετά από 20 χρόνια έγγαμου βίου (1992 η συνθήκη του Μάαστριχ) η Ευρωπαϊκή πολιτική μιλάει για Εθνική Κυριαρχία!!!!!
    Η αρχαία ελληνική τραγωδία λοιπόν: με θεούς και βασιλιάδες, με δυνατούς αδύναμους, με αμαρτίες-απιστίες- προδοσίες , με Χορό να εξυπηρετεί την πλοκή αλλά χωρίς ΛΥΣΗ και άρα χωρίς Κάθαρση!

    Και μόνο ελαστική μπορεί να είναι η εθνική κυριαρχία για έναν πολιτικό εκπρόσωπο της χώρας που εμπνεύστηκε ιμπεριαλιστικά οράματα και δημιούργησε τους μοναδικούς δυο παγκόσμιους πολέμους !!

    Αυτή η δήλωση θα πρέπει να παίξει στο διαδυκτιο με μαυροασπρο φόντο και μουσική από γραμμόφωνο , για να ξυπνήσουν οι μνήμες όσων ζουν ακόμα από τότε που κηρύχθηκε ο Β' Π.Π. Αυτή η δήλωση μπορεί να ζωντανέψει ακόμα και τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς εκείνου του πολέμου.

    Αυτή η δήλωση δεν είναι τίποτα λιγότερο από την προκήρυξη της τρίτης γενιάς πόλεμων (μετά την τρίτη γενιά κινητών , το the Third way των Άγγλων κοκ).

    Αλλά είπαμε ..είμαστε τόσο φοβισμένοι , πνιγμένοι σε εθνικές εικονικές ενοχές που μήνες τώρα μας γέμισαν όλοι Άρχοντες και μη! Που να βρεθεί λοιπόν Αυτός, ο εθνικά περήφανος, ο Άντρας , που δε θα υποκύψει στον κάθε εκβιασμό , πως να βρεθεί ανάμεσα μας...΄

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαίρομαι να σε διαβάζω. Και δεν είναι καθόλου μα καθόλου τυχαίο το επίπεδο των σχολιαστών σου.
    ΝΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή