Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Σβήστε το φως να κοιμηθούνε!



Ένα όμορφο μελαχρινό κορίτσι τραγουδούσε ξυπόλυτο ρεμπέτικα, στο Λονδίνο . Δίπλα της ένας λεβέντης κούρδος έπαιζε ευλαβικά σαντούρι. Μια δεκαμελής μπάντα νέων φοιτητών της σχολής μουσικολογίας.Πετάγανε τα συναισθήματα για πάρτη τους , χορεύανε στις παλάμες και στα λακάκια των λαιμών μας. Έτσι να έκανες έπιανες δυο τρια στην καθησιά σου. Αμανέδες. νανουρίσματα, του έρωτα, του χωρισμού, της αγροτιάς. Σπίτι, πατρίδα τα Βαλκάνια και  η Ανατολή μαζί. Όλοι μαζί ένα μεγάλο, ένα τεράστιο αχ , για όλα αυτά που ξέρουν και τα έχουν ξαναδεί.
Η Βίκυ, η Νίκη,η Suna, o Εdy, δεκάδες παιδιά, εκαντοντάδες παιδιά, χιλιάδες παιδιά, δικά μας παιδιά. Τα παιδιά που έφυγαν έξω γιατί δεν μπόρεσαν να μείνουν μέσα. Παιδιά διαφόρων ηλικιών και οικογενειακών καταστάσεων. Απο τους εικοσάρηδες έως και τους πενηντάρηδες και βάλε.
 Σαν να δραπέτευσα  ήταν μου είπε η Άννα. Ερευνήτρια βιολόγος στο πανεπιστήμιο του Cambridge μιλά για τα πειράματα της σαν να μιλά για την τριανταφυλλιά και τον σγουρό βασιλικό της. Έφυγε απο το Πανεπιστήμιο στα Γιάννενα πριν δυο χρόνια, απλήρωτη επι μήνες μ'ένα μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών ελεύθερου επαγγελματία που του είχαν μείνει οι τελευταίες σελίδες, αυτή η ερωτευμένη με την έρευνα ερευνήτρια. Liberty ονόμασε το ποδήλατο  που την παέι κάθε μέρα στα εργαστήρια. Ο πατέρας της , καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών . Η Ελλάδα μας του ωφείλει σχεδόν όλη την χαρτογράφηση της. Η Ελλάδα όμως τα ξεχνά τα παιδιά της. Δημόσιος υπάλληλος απαντούσε με καμάρι όταν τον ρωτούσαν τι δουλειά κάνει.
Δραπέτευσα μου είπε και ο Πάρης. Εδώ έχουμε βιβλία, βιβλιοθήκες, επιστημονικά περιοδικά. Όχι δεν έχουμε καλύτερους καθηγητές , μα έχουμε οργάνωση, σύστημα,εδώ είμαστε πανεπιστημιακή επιστημονική κοινότητα και δουλεύουμε για να παράγουμε και να προάγουμε .
Στις 31 Αυγούστου του τρέχοντος έτους, το  Υπουργείο Παιδείας και δια βίου μάθησης , αθόρυβα και στεγνά δεν ανανέωσε τις συμβάσεις των υπευθύνων των βιβλιοθηκών μας δείχνοντας για άλλη μια φορά τα πραγματικό του πρόσωπο και τα πραγματικά του κίνητρα. Με τα κοινοτικά προγράμματα της περασμένης δεκαετίας εισπράξαμε 200 εκατομμύρια ευρώ, για να κατασκευάσουμε,να συντηρήσουμε και να λειτουργήσουμε 3500 βιβλιοθήκες. Τα χρήματα με τον γνωστό τρόπο φαγώθηκαν και απο τις 750 βιβλιοθήκες που τελικά αποκτήσαμε , άλλες κλείνουν και άλλες υπολειτουργούν έξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Οι σχολικές , αν και όπου υπάρχουν βασίζονται στο κενό του εθελοντή καθηγητή και στην καλή διάθεση του εκάστοτε διευθυντή που όμως δεν είναι υπεράνθρωπος.
Γιατί ; Γιατί δεν το μάθαμε, γιατί το κάνανε, γιατί δεν μιλήσαμε, γιατί πήγε άκλαφτο.
Η μπέσα δεν είναι λέξη ελληνική. Είναι αλβανική. Bese σημαίνει στα αλβανικά λόγος τιμής και είναι  ο λόγος που δίνουν οι συγγενείς ενός νεκρού  στον δολοφόνο  να μην αρχίσουν βεντέτα έναντι δυνατών ανταλαγμάτων.Λόγια του κόσμου και κουβέντες μασημένες. Αλήθειες αργοπορημένες. Έστω και αυτή την ύστατη στιγμή. Χωρίς βιβλιοθήκες η διάδοση της γνώσης γίνεται με εμπόδια και φτωχά. Χωρίς γνώση θα γινόμαστε όλο και καλύτερα εξαρτήματα της μεγάλης μηχανής και θα είναι έτοιμα και τα ανταλλακτικά μας.. Πάνω απο τα κεφάλια μας το λένε...Σβήστε το φως να κοιμηθούνε.

8 σχόλια:

  1. όταν ζούμε έξω είμαστε καλύτεροι , περισσότερο Έλληνες και νοσταλγούμε πιο πολύ την πατρίδα. Μέσα είμαστε πολύ θυμωμένοι και κουρασμένοι.. Μας έλειψες
    Βάλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και εσείς μου λείψατε! Για να δείξεις τον καλύτερο σου εαυτό δεν πρέπει να έχεις και κίνητρο όμως ανατωτιέμαι αν στην Ελλάδα μας πια το κίνητρο παραμένει ξεκάθαρο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αννίτα,

    σου στέλνω το παρακάτω άρθρο που έψαξα και βρήκα περί την κατάσταση της έρευνας στην Ελλάδα.

    http://www.bookpress.gr/stiles/debate/telos-ereunas-ellada
    Δεν συμφωνώ με όλα όσα λέει, ιδιαίτερα με το πόσο επιλεκτικά χρησιμοποιεί στοιχεία που υποτίθεται αποδεικνύουν την ανοδική πορεία και υψηλού επιπέδου έρευνα, συνολικά στη χάρα μας..είναι όμως αρκετά πληροφοριακό και χρήσιμο.

    meli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. meli σε ευχαριστώ πάρα πάρα πολύ για το άρθρο θα κάνω την καλύτερη χρήση , είναι πολύ σπουδαίο και μακάρι να το διαβάσουν όλοι. Έχει στοιχεία, έχει ουσία και μιλά στην καρδιά για την καρδια του ζητήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. E den mporv na sygkratithv!

    Molis eixa skype meeting me ton prvhn kathigith kai th foithtria mou sta Giannena sto ergasthrio Biologias tou Panepisthmiou Ioanninvn gia ena project pou synergazomaste. Ayth th stigmh pou sou grafv yparxoun ekei ereynhtes pou kanoun peiramata forvntas ta palta tous, giati den yparxei THERMANSH. Kai oute problepetai, giati aplvs, to pan/mio den exei xrhmata na plhrvsei to petrelaio. An trexeis panv katv leei, kati ginetai, an omvs katseis sto grafeio sou gia ligo, pagvneis. H lysh einai na shkvnontai kathe 1/2 vra kai na kanoun troxadhn..Kai elpizoun o kairos na einai broxeros, vste to kryo na antexetai ligaki. Fysika ayto to martyrio mporoun na to anteksoun to poly mexri nvris to apogeyma. Meta prepei na fygoun anagkastika gia na pane na zestanoun kapou to kokkalaki tous. Oi didaktorikoi foithtes einai fysika aplhrvtoi.
    To pvs kanoun peiramata outvs h allvs, einai thayma apo mono tou, afou den yparxoun oute xrhmata gia analvsima. To pvs synexizoun katv apo aytes tis synthikes einai katharos hrvoismos.

    Aytoi einai oi 'axrhstoi' ereynhtes ths xvras mas.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. From Ed, from the secret concert:

    https://webmail.hermes.cam.ac.uk/session/am934:8697//NOSEQ/rawdisplay/2654/15882/2/audio%2fmpeg/Motrebi%20harifan%20HQ.mp3

    https://webmail.hermes.cam.ac.uk/session/am934:8697//NOSEQ/rawdisplay/2654/15882/3/application%2fmsword/Maqam%20Motrebi%20harifan%20-%20translation2.doc

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μeli. Ed ευχαριστώ πάρα πολύ για όλη την βοήθεια και την συμπαράσταση. Θα δω τις σελίδες και σύντομα θα δείτε που με έβγαλαν..Νιώθω την απελπισία των ερευνητών που μου περιγάφεις και σηκώνεται η τρίχα μου. Θέλω να φωνάξω βοήθεια! και θα το κάνω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δυστυχώς σε όλα όσα περιγράφετε έχετε δίκιο...Τουλάχιστον είναι ελπιδοφόρο το γεγονός πως κάποιοι καταλαβαίνουν τι γίνεται ( κάποιοι πάνε λίγο πιο κάτω μιλώντας κιόλας γι'αυτό, άλλοι ενδεχομένως προσπαθούν να κάνουν κάτι γι'αυτό, ο καθένας από το δικό του μετερίζι ). Το χειρότερο είναι όταν βράζουν όλα στο ίδιο καζάνι, μεγάλη ( σκοτεινή ) υπόθεση η άγνοια! Κουράγιο, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.

    panadamo

    ΑπάντησηΔιαγραφή