Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Το πάρτυ τελείωσε

Με την Μέρκελ να κρατά απο την γερμανική Βουλή ισχυρή εντολή για σκληρή διαπραγμάτευση για κούρεμα του ελληνικού χρέους 60%. Τον Σαρκοζί να ζητά κούρεμα όχι κάτω απο 40% και την γαλλική κυβέρνηση να εξετάζει θετικά το ενδεχόμενο μιας κινεζικής οικονομικής βοήθειας προς την ευρωζώνη ''μέσω ενός ειδικού μηχανισμού, συνδεδεμένου πάντως με το ΔΝΤ , που θα μελετηθεί ''. Τον Ντέιβιντ Κάμερον να απαντά στην πρόκληση να βρεθεί ολοκληρωμένη λύση στην κρίση χρέους με το βλέμμα στραμμένο προς τα συμφέροντα της Βρετανίας και άρα στην ενίσχυση των Τραπεζών, η μητέρα όλων των Συνόδων , όπως χαραχτηρίζει την χθεσινή Σύνοδο ο ξένος τύπος, αφού προσπάθησε να σταθεί όσο πιο κοντά στην αλήθεια , έστω και χωρίς όπως φαίνεται να την έχει θέσει σε πλήρη γνώση όλων των Ετρωπαίων πολιτών, βαίνει προς ολοκλήρωση.
Φαίνεται πως το γερμανικό τελεσίγραφο είχε αποτέλεσμα και έτσι αν και τα πλήρη ανταλλάγματα θα γίνουν γνωστά σε λίγο , όλα δείχνουν πως το κούρεμα θα είναι περίπου της τάξης του 48% ήτοι 100 δις ευρώ. Ενώ το χρέος της Ελλάδας στα χέρια ιδιωτών είναι 205 δισ ( ή κατά άλλους 225 δισ) .Οι διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται αφορούν όχι τόσο το ποσοστό αλλά τις εγγυήσεις για το υπόλοιπο 50% , με μετρητά μπροστά ή άλλα collateral.
Η χώρα μας εισέρχεται στην στήριξη του EFSF για την ικανοποίηση των χηματοδοτικών της αναγκών . Το νέο δάνειο της χώρας θα είναι της τάξης του 130-140 δις απο τα οποία τα 30 δις θα δοθούν προκαταβολικά για να ενιχυθούν οι τράπεζες έναντι των απωλειών του κουρέματος.
Σύμφωνα με άρθρο του Bloomberg στελέχη των μεγαλύτερων ευρωπαικών τραπεζών ( Deutsche Bank, Citigroup καθώς και γαλλικών τραπεζών) προειδοποιούν για επικείμενη βαθειά ύφεση και εξηγούν πως δεν θα μπορούν να χορηγήσουν δάνεια σε κανέναν και η έλλειψη ρευστότητας θα είναι φανερή και στις 17 χώρες μέλη της Ευρωζώνης.
Η ΕΚΤ αποδέχεται το γεγονός ότι η έλλειψη δανεισμού στην Ευρωζώνη αγγίζει το επίπεδο της οικονομικής κρίσης του 2009 και διατυπώνει και φόβους ότι αν οι τράπεζες κρατήσουν και άλλο κλειστές τις στρόφιγγες δανεισμού , η ύφεση θα είναι βαθειά. Ωστόσο κάποιοι αναλυτές πιστεύουν ότι οι απειλές των τραπεζών είναι ψεύτικες και πως οι τράπεζες επιλέγουν την συρρίκνωση κυρίως γιατί η μετοχή τους έχει πέσει τον τελευταίο τρίμηνο  του 2011 μέχρι και 30%.
Κερδισμένη απο την Ευρωπαική κρίση φαίνεται να είναι η αμερικανική οικονομία, καθώς σύμφωνα πάλυ με το άρθρο του Bloomberg στηρίζεται περισσότερο στο χρηματιστήριο και λιγότερο στο τραπεζικό σύστημα.
Επειδή ιστορικά έχουμε δει τους δυνατούς κάπως πάντα να τα καταφέρνουν και να ξεγλυστρούν από τις κρίσεις, ο ουρανός πέφτει στα δικά μας κεφάλια...
Ανεξάτητα του που θα κάτσει  η μπίλια του τελικού ποσοστού του κουρέματος, τουλάχιστον 200-250 δις θα περισσέψουν για να χρωστάμε εμείς , τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Η Ελλάδα έχει έναν δρόμο διάσωσης και αυτός είναι να γίνει ανταγωνιστική.Οι πολιτικές δυνάμεις αδυνατούν να συννενοηθούν. Απο την άλλη κανείς δεν είναι ικανός μόνος του να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση..Με κάποιο τρόπο πρέπει να γίνει μια υπέρβαση της πραγματικότητας μας.
Ιδού η Ρόδος ...

1 σχόλιο:

  1. Μια υπερβαση του εαυτού μας , αλλά πως γίνονται αυτά τα πράγματα μου λες? Πολύ καλό και ξεκάθαρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή