Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Εμείς οι άνθρωποι




     Μπαίνει ο Οκτώμβριος , μπαίνει το Φθινόπωρο, βγαίνουν οι κουβέρτες , βγαίνουν τα ρόδια και τα κάστανα. Για έναν άνθρωπο της πόλης μπορεί να είναι και πληροφορίες ανευ αξίας. Εμένα μου δημιουργούν ασφάλεια, όπως  και το ότι του Αγίου Δημητρίου βγαίνουν επίσης τα χαλιά. Κάποτε το είχα ακούσει και γράφτηκε μέσα μου με μεγάλα  γράμματα. Αποκλείεται να έρθει του Αγίου Δημητρίου και να μην σκεφθώ ότι πρέπει να βγάλω τα χαλιά.  Θα μου πεις είμαστε ακόμα απελπισμένοι , τα χαλιά μας μάραναν.
     Εμείς οι άνθρωποι είμαστε μπερδεμένοι. Βλέπουμε τον τοίχο απέναντι και δεν ξέρουμε , δεν είμαστε σίγουροι αν τον φτιάξαμε εμείς με τα χεράκαι μας ή κάποιοι άλλοι που δούλευαν όταν δεν τους βλέπαμε , σιωπηλά τις νύχτες. Εμείς κοιμόμασταν, αρρωσταίναμε, δουλεύαμε, τρώγαμε, ταξιδεύαμε, πεθαίναμε, σιωπηλά για να μην ενοχλήσουμε τους άλλους που χτίζαν τον τοίχο.
     Εμείς οι άνθρωποι είμαστε και φοβισμένοι. Βλέπουμε τον τοίχο απέναντι και δεν ξέρουμε δεν είμαστε σίγουροι, τι υπάρχει πέρα απ΄αυτόν. Αν δηλαδή τα δεινά μας θα είναι μαζί μας, μόνο στην από δω πλευρά ή τα χειρότερα κρύβονται από πίσω.
     Εμείς οι άνθρωποι όταν είμαστε τελικά  απελπισμένοι τότε είναι που εμπνεύουμε εμπιστοσύνη. Σ΄αυτούς έχω πίστη. Σε όλους εκείνους που οι υπερθετικοί του καλού και του κακού , τους είναι  παγερά αδιάφοροι και ανύπαρκτοι και κενοί νοήματος και ουσίας. Σε όλους αυτούς τους πεινασμένους που προκειμένου να βρουν λίγα ψιχουλάκια ελπίδας μπορούν να γκρεμίσουν τον τοίχο με τα νύχια τους.
     Αυτά τα πολύ παράξενα φρούτα που ακόμα και μέσα στην απελπισία τους θα σκεφθούν πως τον Οκτώμβρη βγάζουμε και τα χαλιά.


Ζωγραφική Atanas Matsouref

3 σχόλια:

 1. Οι ίδιοι σκέφτονται πως του Αγίου Κωνσταντίνου τα μαζεύουμε κιόλας. Είναι αλήθεια πως η ρουτίνα, ακόμα και η εθιμοτυπική, παρέχει μία ασφάλεια σε όποιον την τηρεί.
  Καλημέρα και καλό μήνα,
  Γιούλη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Να λοιπόν που μας χρειάζονται τα νύχια μας (περί ονυχοαδηφαγίας!), να ξεπεράσουμε τους φόβους μας, την εικονική θαλπωρή που μας παρέχουν τα χαλιά της χειραγωγημένης συνήθειας μας. Που ακόμη και οι τοίχοι που μας περιβάλουν φροντίσαμε εμείς να τους ντύσουμε με ακριβοθώρητα χειροποίητα υφαντά, την ρεαλιστική ασχήμια τους να καμουφλάρουμε και μύωπες να παραμείνουμε.
  Καλή σας μέρα
  Χαρά Μ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Με χαρά βλέπω πως συνδέσατε τις δύο αναρτησούλες και χαίρομαι γιατί,και μένα αυτή ήταν η πρόθεση μου. Χαίρομαι λοιπόν , αφού σε τέτοιες στείρες εποχές μοιράζομαι την μητρότητα τους κατά κ´αποιο τρόπο. Καλως βρεθήκατε εδώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή