Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Για την εργασία






     Ίσως η δημιουργία να μην είναι παρά μια πράξη βαθιάς μνήμης.

     Στις μέρες μας , που η κυρίαρχη μηχανοκίνητη ενέργεια πόρρω απέχει απο την δημιουργία γαλήνης , η φήμη προκαλεί , αν τη θέσουμε σε λειτουργία περίπου την ίδια φασαρία μ΄ένα τεράστιο τυπογραφείο. Παύουμε πια να ακούμε τα ίδια μας τα λόγια ανάμεσα στους χιλιάδες τροχούς και τους ιμάντες της φήμης. Κάθε καινούργιο πρόσωπο που μπαίνει στο χορό έχοντας κατά νου τον άνθρωπο που τον τυλίγουν όλα τούτα , καταλήγει να ζευτεί κι αυτό στην μηχανή και συμβάλλει στην τερατώδη δραστηριότητα της καθώς αυτή λυσσομανά. Η φήμη δρα οπωσδήποτε γοργά σε μια τέτοια εποχή , αφού τα αποτελέσματα της εξανεμίζονται τόσο σύντομα.Ακόμα και οι πιο νέοι ζουν ανάμεσα σε αυτές τις μηχανές φήμης που στήνουν γύρω τους κάποιος εκδότης και μερκοί φίλοι. Σχεδόν σπανίζει να βρεθείς απέναντι σε κάποιον που επιδίδεται με σοβαρότητα στην δουλειά του, παραμένοντας στο κέντρο της δικής του γαλήνης ή της μελωδίας του, κοντά στους τίμιους χτύπους της καρδιάς του!


Ράινερ Μαρία Ρίλκε

Photo © David Alan Harvey/Magnum Photos
USA. San Francisco. 1978. Art class

2 σχόλια:

  1. Εδώ και πολύ καιρό, πάνε μήνες νομίζω, είχα κάνει μια κουβέντα με ένα καλό φίλο, το θέμα μας ήταν οι προβολείς, η ακτίνα φωτός που σε λούζει για λίγο, το σύνδρομο του θεού που σε στροβιλίζει και σε απογειώνει, τα νούμερα σου που σκαρφαλώνουν και ανεβαίνουν, κι είσαι μόνος εκεί πάνω, βασιλιάς, παντοδύναμος, η φλέβα σου έχει γεμίσει με το άρωμα της υπεροχής, κοιτάς γύρω σου και δεν υπάρχει κανείς... πραγματικά κανείς... κι εκεί αρχίζει το δράμα σου
    ΣΤ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σχεδόν σπανίζει η σοβαρότητα και κατ' αποτέλεσμα και η εσωτερική γαλήνη. Είναι το 'μέσα' που ανατστατώνει το'έξω'. Πόσες φορές το έχεις επισημάνει, καλή μου!
    Καλημέρα,
    Γιούλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή