Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Το κυνήγι μιας λέξης



     Πρέπει να αποτύχεις για να επιτύχεις. Και ρωτώ, πότε ξέρεις αν πέτυχες; Aν ορίσεις εσύ ο ίδιος , κάτι ως επιτυχημένο τότε πάλι μια αποτυχία βιώνεις. Χαρακτηριστικό της γνώρισμα να μην αναγνωρίζεται.
 Και τι είναι λοιπόν επιτυχία;
Πότε ξέρεις ότι πέτυχες;
Αν νιώσεις ότι είσαι επιτυχημένος , τότε ακριβώς θέλεις να σταματήσεις να είσαι δημιουργικός. Σαν να τα έκανες όλα.
Έγινες ο καλύτερος καλλιτέχνης που ήθελες; o καλύτερος δάσκαλος; ο καλύτερος συμπαραστάτης;  ο καλύτεριος φωτογράφος ; μήπως ο καλύτερος γιατρός; θεωρείς δηλαδή πως είσαι άξιος να γνωρίζεις που σταματά το καινούργιο ;
Ξέρεις τι καταλαβαίνω; Πως αυτό που έχει συμπικνωθεί στην λέξη '' επιτυχία '' είναι ένα συνοθύλευμα εννοιών και συναισθημάτων , που είναι επιτυχία και μόνο που τα έχεις. Είναι βέβαια λιγάκι δυσνόητα , γιατί δεν ξέρεις ποιά είναι όλα αυτά. Γι΄αυτό είναι και λίγο εγωισμός να πεις πως το έχεις νιώσει. Είναι λίγο ανούσιο τελικά να θεωρήσεις κάτι επιτυχία. Στην τελική για να  καταλήξεις σ΄αυτή την μια επιτυχημένη πιθανότητα, απέρριψες πολύ περισσότερες άσχετα από την ποιότητα τους.   Η αγωνία είναι ένδειξη ότι θέλεις να πετύχεις και θα το κατανοείς γιατί αν αντέχεις θα την νιώθεις πάντα. Σε όλα . Για όλα.
     Θα σε ωθεί στο επόμενο βήμα . Εκεί που θα διαλέξεις να εξαντλήσεις άλλη μια πιθανότητα.Να την κατανοήσεις και ν΄αναρωτηθείς γι΄αυτή που επακολουθεί. Επιτυχία είναι να μην σταματάς ποτέ να προσπαθείς να φτάσεις σ΄αυτή.


Φωτογραφία Peter Linderbergh



Σκέψεις ύστερα από ένα φωτεινό πρωινό στο Αερόστατο

4 σχόλια:

  1. Και εκεί που περίμενα μια απάντηση για το πως θα ''πετύχαινα'' σε κάτι, με το γνώριμο από πάντα τρόπο μου, αυτόν που με έκανε να νιώθω άνετα σα να φοράω τις παντόφλες μου...Ήρθε η απάντηση που δεν περίμενα, που με ξεβόλεψε και με έκανε να θέλω να βγάλω τις παντόφλες και να βάλω παπούτσια για περπάτημα...Να περπατήσω στο νέο δρόμο που μου άνοιξε το κείμενό σου αυτό...
    Πόσο σε ευχαριστώ!
    Νέκτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ίσως τελικά να μην έχει τόσο σήμασια αν θα πετύχεις ή θα αποτύχεις ή αν θα διαλέξεις στο σταυροδρόμι το θολό το σωστό μονοπάτι ή όχι, όσο αν θα έχεις πλάι σου και άλλους, συνοδοιπόρους, για να μοιραστείς τις εμπειρίες σου και τα συναισθήματά σου σε όποιο ξέφωτο και αν σε βγάλουν τα βήματά σου. Να νιώθεις τυχερή που έχεις κάπου να ακουμπήσεις, είναι από τα μεγαλύτερα δώρα που μπορούν να σου κάνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι θλιβερό
    για την εκπαίδευση των νέων
    ότι τις ιστορίες από τον πόλεμο
    τις διηγούνται
    πάντοτε
    εκείνοι που επέζησαν

    Louis Scutenaire από τη ποιητική συλλογή “Mόνο Eκτός”

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Τόμας Έντισον είχε πει, πως πολλοί αποτυχημένοι δεν ήξεραν πόσο κοντά βρίσκονταν στην επιτυχία, πριν τα παρατήσουν. Συμπέρασμα: Μην τα παρατάς! Keep walking!
    Φιλιά,
    Γιούλη (που, μεταξύ μας, κοντεύω να ξεραθώ από την προσπάθεια. Έτοιμη είμαι να συχτηρίσω!Το μεν πνεύμα βούλεται, η δε σάρξ αδυνατεί, βλέπεις. Ου γαρ έρχεται μόνο!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή