Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Ξέρουν τι θέλουν



    ''  Ξέρουμε πως η κοινωνία δεν θα λειτουργούσε χωρίς την εργασία των γυναικών, όπως έγραψα πριν από καιρό, ο πλανήτης θα έβγαινε από την τροχιά του, ούτε το σπίτι, ούτε όσοι μέναν σ΄αυτό , θα είχαν την ανθρώπινη ποιότητα που οι γυναίκες βάζουν μέσα . Ενώ για τους άντρες περνούν απαρατήρητα, ή ενώ το βλέπουν , δεν αντιλαμβάνονται πως αυτό είναι κάτι, γίνεται και από τους δύο και πως το αρσενικό μοντέλο δεν λειτουργεί πια.
     Εξακολουθώ να βλέπω τις διαδηλώσεις των γυναικών στο δρόμο. Ξέρουν τι θέλουν. Δηλαδή να μην εξευτελίζονται, να μην γίνονται αντικείμενα , να μην περιφρονούνται , να μην δολοφονούνται. Θέλουν να εκτιμώνται για την δουλειά τους και όχι για τα ασήμαντα της καθημερινότητας. Λένε πως οι καλύτεροι χαρακτήρες μου είναι γυναίκες και πιστεύω πως έχουν δίκιο. Μερικές φορές σκέφτομαι πως οι γυναίκες που περιέγραψα είναι προτάσεις που ο ίδιος θα ήθελα να ακολουθήσω. Ίσως να είναι μόνο παραδείγματα, ίσως να μην υπάρχουν. Για ένα πράγμα όμως είμαι σίγουρος. Μαζί τους δεν θα είχε εγκατασταθεί το χάος σ΄αυτόν τον κόσμο, γιατί ανέκαθεν γνώριζαν την διάσταση του ανθρώπινου.''







Απόσπασμα από το βιβλίο του Ζοζέ Σαραμάγκου '' Το τετράδιο'' , όπου περιλαμβάνονται κείμενα γραμμένα στο blog του , μεταξύ 2008 και 2009

Ο Ζοζέ Σαραμάγκου είναι συγγραφέας. Γεννήθηκε στην Πορτογαλία το 1922 και πέθανε το 2010. Από τα πιο σπουδαία βιβλία του είναι το '' Περί τυφλότητας'', ΄΄Η ιστορία πολιορκίας της Λισσαβώνας'' , '' Η πέτρινη σχεδία'' , ''Η ιστορία της άγνωστης νήσου '' και πολλά ακόμα. Το 1998 βραβεύτηκε με το βραβείο Νόμπελ. Η διεύθυνση της σελίδας του συγγραφέα είναι  blog.josesaramago.org



3 σχόλια:

  1. “o ντεσαρισμένος άντρας” της Εστέρ Βιλάρ
    Πρέπει να ήμουν 13-14 ετών όταν εγκαταστάθηκε ένα νέο βιβλίο στο σπίτι μας, μην φανταστείς όμως κάτι μόνιμο, ήταν βιβλίο τουρίστας, έμπαινε και έβγαινε στο οικογενειακό μας άσυλο κάθε εβδομάδα, κάποιες φορές για λίγες μέρες, μετά ξαναγυρνούσε στο ράφι να ξεκουραστεί και άντε πάλι απ’ την αρχή. Στο τέλος το καημένο είχε σακατευτεί από τα πολλά σούρτα-φέρτα. Επανάσταση είχε φέρει στην Ελλάδα την δεκαετία του ’80 και ο κοσμάκης το διάβαζε συνεχώς. Είπα και εγώ να το διαβάσω, έφηβος και άγουρος ήμουν τότε, τα λόγια μεγαλυτέρων όμως μου πιπίλιζαν τα αυτιά. Πολλά απ’ τα περιεχόμενα του τα έζησα, τα εμπέδωσα καλά ο ίδιος, άλλα σε φίλες ή σε φίλους, σε φιλικά ζευγάρια, σε γείτονες, σε γνωστές μου οικογένειες και κατέληξα μετά από 30 σχεδόν χρόνια και τόσα περιστατικά, η συγγραφέας-διότι πρόκειται περί γυναίκας επιστήμονα-είχε δίκιο. Σήμερα ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρίσκεις σχεδόν τα πάντα, συνδέεσαι με όλο το πλανήτη πολύ γρήγορα, μπήκα στη διαδικασία να το βρω, το εν λόγω βιβλίο το βρήκα στα αγγλικά σε PDF μορφή (άμεσα προσβάσιμο) και στα ελληνικά αν κάποιος θέλει να το διαβάσει on line. Στο παρελθόν το λάθος μου ήταν ότι το είχα βρει στα γερμανικά σε παζάρι μεταχειρισμένων βιβλίων και δεν το πήρα, έτσι για την τιμή των όπλων!!! Πόσο μάλλον σήμερα κι αν δεν υπάρχουν απόψεις και επιχειρήματα, οι μεν για τις δε και οι δε για τους μεν, όρεξη και χρόνο να ‘χουμε για να τα διαβάζουμε.
    Το ρεζουμέ; Βγαίνεις έξω μια βόλτα να ξεσκάσεις και το θέαμα που αντικρίζεις είναι Γυναίκες μόνες (με κεφαλαίο Γ διότι αγαπώ το γυναικείο φύλο και ας με τυραννάει) και Άντρες μόνους…!
    ΥΓ. ανά πάσα στιγμή στέλνω τα link για κάθε ενδιαφερόμενο-η βιβλιοφάγο!
    Καλή σου μέρα, όοοολη μέρα!!!
    Σπύρος Τ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μωρέ ξέρω τι θέλω και καλά τα λέει ο Σαραμάγκου, για μένα τίθεται το ερώτημα αν ξέρω πώς να το ζητήσω και πως να το διεκδικήσω. Δεν είμαι σίγουρη ότι ο τρόπος μου είναι ο ανάλογος των περιστάσεων πάντα. Ουκ ολίγες φορές οι δίπλα μου παγώνουν, με κοιτούν έχοντας την έκφραση της “Κραυγής” του Μούνκ στο πρόσωπο τους και άντε μετά να τους συνεφέρω από την κρυογενετική διαδικασία που τους υπέβαλα.
    Μια λάμψη κιθάρας βρήκα και σου τη στέλνω! http://www.youtube.com/watch?v=hUjeFIB0HoU
    ΥΓ. αυτό που έλεγα χθες το έχω σκαναρισμένο, αλλά για τεχνικούς λόγους η σελίδα δεν μου επιτρέπει να το ανεβάσω, ελπίζω να μην μου κρατάς μούτρα, είχα όλη την καλή διάθεση, όσα μαγικά κι αν έκανα δεν πιάνουν!
    Ηλέκτρα (:-*) ͮ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://www.youtube.com/watch?v=xhok6IV81Mo
    Καλήμερα στα Λευκά Πουλιά!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή