Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Σας προτείνω



    O S.Freud , το 1929 έγραψε το έργο του '' Ο πολιτισμός πηγή δυστυχίας''.  Μέσα σε αυτό το έργο ο Freud , ξεκινά μια περιήγηση στον κόσμο του πολιτισμού και δίνει έμφαση στις πηγές που προκαλούν πόνο στον άνθρωπο . Αφήνοντας πίσω τις δυο από αυτές που είναι πάρα πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν , δηλαδή το περιβάλλον , αφού η φύση δεν θα εξουσιαστεί ποτέ και το εφήμερο της ζωής, εστιάζει , στον τρίτο παράγοντα που είναι οι ανθρώπινες σχέσεις. Αναπόφευχτα λοιπόν, καταπιάνεται με τον πολιτισμό.
''...Η λέξη πολιτισμός σημαίνει το σύνολο των επιτευγμάτων και των θεσμών , με τα οποία ο τρόπος της ζωής μας απομακρύνεται από αυτόν των ζωωδών προγόνων μας και τα οποία εξυπηρετούν τους δυό σκοπούς : την προστασία του ανθρώπου απέναντι στην φύση και την ρύθμιση των σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων.''
   Θα ήθελα να σας προτείνω να διαβάσετε αυτό το εξαιρετικά σημαντικό βιβλίο . Ο λόγος που το προτείνω ιδιαίτερα τώρα, είναι  ότι στις λίγες σελίδες του ( είναι βιβλίο 40 σελίδων) , καταπιάνεται ίσως με όλα τα βαθειά αίτια που προκαλούν όλα αυτά που σήμερα μας καταδυναστεύουν.
     Ιδιαίτερα στο δεύτερο μέρος του βιβλίου , όπου συγκενρώνει όλη την  γνώση του για να απαντήσει στο ερώτημα ''ποιά τύχη περιμένει τον πολιτισμό και ποιές μεταβολές πρόκειται να δεχθεί΄΄ , εμβαθύνει και παρουσιάζει τη σπουδαιότητα της εκπαίδευσης και ιδιαίτερα της μη θρησκευτικής.
     Το βιβλίο θα μπορούσε να έχει και τον τίτλο, το Μέλλον μιας αυταπάτης και αυτό γιατί μας βάζει στην διαδικασία να ξεχωρίσουμε την αυταπάτη, από την πλάνη.
''Η αυταπάτη , δεν είναι το ίδιο με την πλάνη και δεν είναι αναγκαστικά πλάνη. Χαραχτηριστικό της είναι ότι προέρχεται από ανθρώπινες επιθυμίες και από αυτή την άποψη πλησιάζει μια παρανοική ιδέα. Μια πίστη μπορεί να χαραχτηριστεί ως αυταπάτη , όταν στα κίνητρα της προέχει η εκπλήρωση μιας επιθυμίας και για αυτό η σχέση της προς την πραγματικότητα παραβλέπεται.


Εκδόσεις Επίκουρος
Μετάφραση Γιώργος Βαμβαλής ( η καλύτερη μετάφραση)
Κόστος  ε 11, 30


Ζωγραφική Irene Sherin



2 σχόλια:

  1. Φρόιντ? ωχ ωχ! Μας βλέπεις βαριά ε? καλά θα το αγοράσουμε. Τι είια και 40 σελιδούλες...αν είναι να βρούμε την υγειά μας
    Σταύρος Χ

    ΑπάντησηΔιαγραφή