Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Παράδειγμα






Για να μεταβάλει μια σκέψη τον κόσμο, πρέπει καταρχήν να μεταβάλει την ζωή του φορέα της. Να μεταβληθεί η ίδια σε παράδειγμα.

Albert Camus

Τέχνη στο δρόμο  Moor Che
http://www.facebook.com/pages/MOOR-CHE/242506005835228

7 σχόλια:

  1. Εχει, άραγε, καθολική ισχύ αυτή η τόσο τρυφερή και κοφτερή φράση;Δεν είμαι σίγουρος. Ο Καμύ μπορεί νάχε υπ'όψη του τον Γκάντιή και τις πιό ανθρώπινες στιγμές του Λένιν.Η, ακόμα, και τις πιό απελπισμένες κραυγές του κάθε Σπάρτακου της Ιστορίας, λίγο πριν τον φυσικό του θάνατο. Θάλεγα πως μιά κορυφαία ιδέα μπορεί και να ξεπερνά τον δημιουργό της. Εκείνο που θα την κάνει κινητήρια δύναμη γιά την κίνηση της ιστορίας είναι ο τρόπος που, κρυστάλινα, αποτυπώνει τους νόμους κίνησης της ανθρώπινης κοινωνίας.Κι αυτό το προνόμιο δεν έίχε πάντα δοθεί στους ενάρετους και τους αγνούς. Η ανθρώπινη νόηση έχει άλλους κανόνες, πιό πολύπλοκους από αυτόν που θέλει τον δάσκαλο να ενσωματώνει στο κορμί του όλη την διδαχή προς τους μαθητές. Αν συνέβαινε το τελευταίο, κανείς μαθητής δεν θάχε το κίνητρο του ξεπεράσματος του δασκάλου. Αυτά νομίζω. Και τιμώ απεριόριστα (όσο είμαι σε θέση) τον φιλόσοφο και συγγραφέα. Σ'ευχαριστώ.
    Ερέχθειος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Ερέχθειε, με τις πάντα τόσο βαθιές και οξυδερκείς σκέψεις σου. Ας μου επιτραπεί και μένα να δώσω την δική μου οπτική στα λόγια του μέγιστου συγγραφέα. Νιώθω την ιδέα , σαν ουσία. Μακριά απο την τελετουργική της ακόμα και την πρακτική της πλεύρά. Την αφήνω αυτή την πλευρά της για τους λειτουργούς της,, εκεί όπου σήμερα έχουμε το μέγιστο κενό. Νιώθω να μιλά για την ουσία της ιδέας, την επαναστατικότητα, την μαχητικότητα, την ελαστικότητα, τις αρέτες που στα σπλάχνα της κουβαλά η κάθε ιδέα, που θέλει τον άνθρωπο να υπηρετήσει και τελικά να ανακουφήσει από το βάρος του εφήμερου. Ο φορέας της υπήρξε , ενσωματωμένος με την ιδέα του και για αυτό έγιναν και οι επαναστάσεις. Δεν υπάρχουν λειτουργοί. Φτωχοί και λίγοι μπροστά στο κόστος, του μεγαλείου και του βάρους της ουσίας της ιδέας. Πέρα από την πολυπλοκότητα του ανθρώπινου νου , που ασπάζομαι τόσο πολύ, που έχω στρατεύσει την ζωή μου στην μελέτη του, νιώθω πως η ουσία της ιδέας είναι αιώνια. Έλλειμα εαυτού έχουμε , εμείς και οι λείτουργοί και για αυτό, σήμερα, φθάσαμε στο αδιεξοδο μας. Η ταπεινή μου αίσθηση. Με κέθε επιφύλαξη. Ίσως εδώ να χωρούν οι πρωτοπορείες και των συνεχιστών, των μαθητών. Αλλά που έιναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εδώ απο τον ¨´Αντρέα προχωρα σε θελει όλη η χώρά´ πηγαμε στο ´´ Αλεξη προχωρα σε θελει όλη η χώρα ´´. καλά το εγραψε ο Σαράντος στο ´´τα παιδιά της εκκρεμότητας´´ , μαλλον ´´τα παιδιά της ματαιότητας´´. Δεν χωρά γιατρειά....οταν ενα ολόκληρο ΚΚΕ αφηνει ενα παιδακι( και δεν εννοώ ηλικιακά) να κανει παιχνίδι. Το ΚΚΕ πρεπει να διαλυθει, αν δεν προχωρήσει σε ανατροπ´ες, της νοοτροπίας του
    Σταυρος Χ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για να μεταβάλει μια σκέψη τον κόσμο, αν αυτός είναι ο στόχος της, πρέπει πρώτα να την καταλάβει αυτός που τη σκέφτεται και να την ανάγει στην πραγματικότητα. Να της δώσει το χρόνο να ωριμάσει μαζί του, μαζί με το φορέα της, πριν αποτολμήσει να την εκστομίσει στο ευρύ κοινό. Απαιτείται η ενηλικίωση της σκέψης όχι μέσα σε "γκέτο κάστας" ή "γκέτο ομοιδεατών", αλλά στον πραγματικό κόσμο με την πνευματική μιζέρια, τη μικρόνοια και τη μικροψυχία που τον διακρίνει, αλλά και με τους πραγματικούς κινδύνους, που τον διατρέχουν. Πρέπει να απευθυνθεί η ιδέα, ώριμη και ολοκληρωμένη, σε κοινό, που μπορεί να την αντιληφθεί, για να την αμφισβητήσει και να την ασπαστεί ή να την απορρίψει, τη στιγμή που το κοινό μπορεί να την αντιληφθεί. Πρέπει η συζήτηση γύρω από τη σκέψη να γίνει και να γίνει μεταξύ ίσων και ισοβαρών. Αλλιώς,η ιδέα εκφέρεται καιροσκοπικά και η εκφορά της είναι απλά δημαγωγία. Κι όσο η αριστερά και το ΚΚΕ, προσποιούνται τα μέλη του Προεδρείου 15μελούς, με συμμετοχή στη Βουλή των Εφήβων, καλά θα κάνουν να κρατήσουν τις ιδέες τους για τον εαυτό τους, μέχρι την ενηλικίωσή τους, οπότε η διαχείριση της εξουσίας θα είναι το καθήκον, που διεκδίκησαν και τους ανετέθη και όχι η "καυτή πατάτα", που ο "ύπουλος συμμαθητής" τους έδωσε για να επιτύχει το διασυρμό τους. Δεν μπορεί να επαναστατούν ως έφηβοι, με την ασφάλεια "της μαμάς και του μπαμπά", που έστω και την τελευταία στιγμή θα τους σώσουν. Αλλιώς απλά δημαγωγούν. Θα επιμείνω σε κάτι που είχα γράψει και στο παρελθόν, όσο και αν με πονάει. Η καιροσκοπική, τουλάχιστον, αν όχι δημαγωγική συμπεριφορά και του ΚΚΕ και της "ευρύτερης αριστεράς" (μπαίνοντας ή βγαίνοντας, που λέει και ο Πανούσης) είχε καταγραφεί ήδη από την άρνησή τους στο δημοψήφισμα. Δε χρειαζόταν να γίνουν εκλογές για να το δούμε. Εγώ θα επιμείνω ελληνικά: "Αρχή άνδρα δείκνυσι" . Ως εκ τούτου, δεν μπορούμε ούτε να επιμείνουμε κάποιος να ενηλικιωθεί, πρόωρα, ούτε πολλώ μάλλον να απαρνηθεί την παρατεταμένη του εφηβεία.
    Γιούλη

    ΥΓ: Συγχωρήστε μου την ένταση, διότι ως φιλοξενούμενη, συμπεριφέρομαι απρεπώς και δεν είναι αυτός ο χαρακτήρας μου. Ωστόσο, ακόμη δεν έχω συνέλθει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλά κάνετε και στην κατάλληλη στιγμή αφήνετε το κεραμίδι με την σκέψη του Καμύ στο παραθυρό σας. Αυτές τις ημέρες της δυσκολίας και της ευθύνης, φαίνεται όλο και πιό έντονα οτι πολλοί στο ''κυβερνείο'' της μικρομεγάλης αριστεράς εγκατέλειψαν εδώ και καιρό του φιλοσόφους και τους αναζητητές και έχουν καταπιαστεί με τους δημοσκόπους και δημοκόπους σε μία προσπαθεια βελτίωσης του πρόσκαιρου face υποτιμώντας το ''γίγνεσθαι''. Η λογική των πραγμάτων χάνεται η έχει υποχωρήσει προ πολλού προς χάριν άλλων πιό πρόσκαιρων και εφήμερων μικροχαρών που ενέχει η πολιτική διεργασία. Φαίνεται οτι ουτε η αριστερά της επικαιρότητας μπόρεσε να ξεφύγει απο τον παραπάνω πειρασμό. Στις λεπτομέρειες κρύβονται οι δυνατές στιγμές της ιστορίας. Κι έτσι θα συμφωνήσω με την Γιούλη για την δημαγωγική αποδοκιμασια του δημοψηφίσματος απο την πλευρά της μικρομεγάλης αριστεράς. Αλλα τι τα θέλετε, η Ελληνική ιστορία ειναι γεμάτη απο τέτοιες άτυχες στιγμές. Κουράγιο....
    Σπυρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εξαιτίας του μεγάλου μου καημού, δεν μπορώ να σου γράψω . Δεν μπορώ, πνίγομαι. Πως φθάσαμε ετσι και μεχρι εδω.
    ΝΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Νομίζω Σπύρο πως δυστυχώς η κουβέντα σου κουράγιο μας χρειάζεται και πρέπει να την έχουμε μαζί μας , για τους απολογισμούς, τις απώλειες και τις ανατροπές εντός μας και εκτός μας , που αυτές θα φέρουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή