Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Δώσε


 

 Δίνω σημαίνει παίρνω.
 Δίνω σημαίνει γεμίζω.
 Δίνω σημαίνει μαθαίνω.
 Δίνω σημαίνει αναπνέω.
 Δίπλα μας είναι όλοι αυτοί που μας μαθαίνουν από πρώτο χέρι , ότι έχουμε υποχρεώσεις απέναντι σε όλους εκείνους που θέλουν και μπορούν να πάρουν από εμας, αν θέλουμε να λεγόμαστε ομάδα.
     Δίνω σημαίνει , ξέρω ν' αναγνωρίζω πως έχω και εγώ να δώσω.  Γιατί αν κάτι μας σταματά από το να δίνουμε είναι ότι στα βαθειά , βαθειά εκεί στα σπλαχνικά μας , έχουμε πάει και έχουμε καρφώσει πολλές φορές την σκέψη , πως είμαστε ασήμαντοι και ίσως και να είμασταν πάντα, και άρα στην πραγματικότητα δεν έχουμε τίποτα αξιόλογο να προσφέρουμε. Άλλο φυσικά τι μεγαλειομανιοδώς αφήνουμε να φανεί.
     Σκοντάφτεις πάνω στο χαρτόκουτο, το κοιτάς δευτερόλεπτα κάτι σαλεύει μέσα του , το συνηθίζεις και στα αμέσως επόμενα δευτερόλεπτα συνεχίζεις την πορεία σου. Προαποφασισμένα και του φαύλου κύκλου ψυχαναγκαστικά. Περνάς από το σχολείο της γειτονιάς. Κολλημένα τζάμια με μονωτικές, ξηλωμένες , βρώμικες κουρτίνες , θυμάσαι για κλάσματα τον Θοδωράκο της Φανής που εύχεται να μην πιάσουν ακόμα τα κρύα γιατί δεν έχει το γυμνάσιο λεφτά για πετρέλαιο. Απέναντι στο πεζοδρόμιο με την ζαντινιέρα , δυό περίεργοι τύποι περιμένουν το σχόλασμα. Γιατί άραγε ;  Δευτερόλεπτα αναρωτιέσαι, στεναχωριέσαι , συνηθίζεις και στα επόμενα δευτερόλεπτα  προχωράς, στην ίδια πορεία. Δεν το αποφασίζεις.
     Δίνω σημαίνει , ξεκολάω τα ραμμένα στους ώμους , φτερά μου . Σημαίνει πετάω ελεύθερος μακριά από τον εαυτοπλανήτη μου  σε μια πλατύτερη συμπαντική τροχιά. Σημαίνει σταματώ να είμαι βυθισμένος στην νοσηρή αυτοαπορρόφηση μου . Προσφέρω τα χέρια μου και σφίγγω τα χέρια του διπλανού μου.  Κοίτα τι έχει η γλώσσα μας για να το περιγράψει ''θέτω τον εαυτό μου στην υπηρεσία σου'' . Σημαίνει δίνεσαι για να καθησυχάσεις, να υποστηρίξεις , να μοιραστείς τα προβλήματα σου με τα παρόμοια όλων των άλλων διπλανών. Συναισθάνεσαι , μπαίνεις στα παπούτσια του σου είναι εύκολο, πέρα που είναι απέραντο , φοράτε το ίδιο νούμερο πάνω κάτω,  φροντίζεις, προτείνεις, όχι την ύλη αλλά την ιδέα, την σκέψη , την χειρονομία, αφουγκράζεσαι. Μοιράζεσαι την αναπνοή του και είσαι εκεί δίπλα στο γέλιο του. Θέλει απόφαση αυτό. Θέλει να πεις ΄΄δώσε΄΄.
     Δίνω σημαίνει ξέρω να γελάω. Συγχωρώ , προσπερνώ αν χρειαστεί και γελάω. Γελάω σαν να λέμε φιλάω  Γέλιο και φιλί, δυό σταγόνες από το ίδιο νερό. Γελάμε με την ψυχή στο πρόσωπο και φιλάμε με την ψυχή στο στόμα. Πάντα θαύμαζα  όσους μπορούσαν να γελάσουν , να ξεκαρδιστούν στα γέλια. Να ακούω αυτό τον πλούτο της ανθρώπινης ψυχής , έτσι όπως φανερώνεται στην ακακία του γέλιου , και τι στον κόσμο! Γιατί αν το γέλιο δεν βγαίνει από την καρδιά μας,άστο ας μην βγει καθόλου είναι μάσκα , σκληρός μορφασμός . Περίσσευμα πλούτου χωρίς αντίκρυσμα, να αυτό είναι το γέλιο. Και πως να σταθεί αλήθεια χωρίς γέλιο η καλοσύνη , η αγάπη , η ανιδιοτέλεια σε τούτο τον κόσμο τον μικρό τον μέγα;
     Δώρο του ''δίνω'' είναι το γέλιο. Γελάμε γιατί είμαστε γεμάτοι που δώσαμε και δεν μετράμε το τέλος. Στο γέλιο υπάρχει ο άλλος.
Βγαίνουμε από τον εαυτό μας , τον υπερβαίνουμε , τον ξεχνάμε για λίγο και μας κερδίζει ο άλλος , το κάτι άλλο. Αυτό που περιμένει για να μας δώσει το νόημα, που χρειαζόμαστε για να κρατηθούμε, τον λόγο , την αιτία. Πάντα το νόημα βρίσκεται στη πορεία, στην διαδρομή.Απο πριν τι να ξέρεις;   Το γέλιο μας λύνει , μας ανοίγει για να μπει μέσα μας η ζωή σαν ζεστασιά , σαν γενναιοδωρία.
     Όσο κι αν φτωχύναμε, όσο και αν υποφέρουμε, όσο και αν δεν προλαβαίνουμε όσο και αν οι προσδοκίες μας γυρνάνε λίγο  φαλακρές, το γέλιο εξακολουθεί και έτσι να υπάρχει. Φθάνει να ξέρουμε να γελάμε.  Θέλει και αυτό απόφαση. Θέλει να πεις '' δώσε ''.
     Δεν θα γελάγαμε ποτέ όμως αν υπήρχαμε μόνοι. Οι άλλοι είναι δίπλα και περιμένουν. Να δώσουν και να δώσουμε. Να πάρουν και να πάρουμε.
     Τελικά δίνω σημαίνει υπάρχω.

Φωτογραφία Γιωργής Γερόλυμπος
http://el.yerolymbos.com/filter/αρχειο/DIALOGOI-KAI-SYNENOXES

10 σχόλια:

  1. ...και υπάρχω, όσο ελπίζω και ελπίζω όσο ονειρεύομαι. Γι' αυτό:
    "Δώσε ρόκα να γυρίσει,
    παραμύθι ν' αρχινίσει..."

    Καλημέρα, (τη δική μου, την έφτιαξες και η βροχή μου έγινε πιο συμπαθής)
    Γιούλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πόσες και πόσες φορές δεν είπα τον άλλο δεν πήρες και ίσως για αυτό τώρα δεν μπορείς να δώσεις. ΄Γνωρίζω τώρα πια πως μίλαγα στον εαυτό μου, εγώ δεν είχα πάρει και για αυτό δεν ήξερα να δώσω. Στο εξομολογητήριο σου και αυτό..
    Μιχάλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πολύ τρυφερό, πολύ δοτικό , πολύ απλό , πολύ δικό σου.Και θα συμφωνήσω με την Γιούλη, ομόρφυνε την μέρα μου.
    Σταύρος Χ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το λάτρεψα ! Και να σου πω είναι για όλα! Για μέσα , για έξω , για τους λίγους, για τους μόνους, για τους πιο πολλούς. Για όλα αυτά που περνάμε, για όλα αυτά που έχουμε περάσει και για τα άλλα που θα έρθουν. Θα το διαβάσω στην κόρη μου το απόγευμα, εκεί που ψαχουλεύουμε μαζί το κομπιούτερ. Ε είδες που τελικά το διαδίκτυο δεν είναι μόνο σκουπιδαριό?
    Φτου Ξελεφτερία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στο αρχικό τετράστιχο βρίσκω τη νοηματική και αφηγηματική συμπύκνωση του κειμένου σας. Μου προξενεί εκπληξη, θετική εντύπωση το γεγονος οτι στους δύσκολους καθημερινούς χρόνους που διαβαίνουμε, που όλοι θέλουν απο κάπου να πάρουν, να λάβουν, η ακόμη και να αρπάξουν, εσείς αγαπητή μου βαλθήκατε να μας εντρυφήσεται στα βαθύτερα νοήματα της τέχνης της πραγματικής ζωής. Μακάρι το αρχικό τετράστιχο να ήταν γραμμένο στα βιβλία της γλώσσας της δευτέρας και της τρίτης δημοτικού. Μπράβο σας! για την μεγένθυση της λεπτομέρειας. Σπυρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το αγάπησα από την πρώτη στιγμή. Το ΄΄δώσε'' σου μου έδωσε δυό όμορφες σκουντιές στην μέρα μου και ''φόρεσα'' τα γιορτινά μου, κυκολοφορώ με τα χαμόγελα μου και μου έφερε ιδέες ξεχασμένες. Μια μπυρίτσα, ένα τηλεφωνιματάκι, μια κουβέντα ρε παιδί μου με φιλαράκια που έχω να δω τόσο καιρό , από αυτά που χάνομαι γιατί υποτίθεται δεν προλαβαίνω και στην ουσία χάνομαι για να βράσω στο ζουμί μου καλύτερα. Τι να πω...μπάβο για την σκουντιά σου.
    Γιώργος Γιάννα ( αιχμή)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα και καλή εβδομάδα.
    Επειδή τα ωραία βρίσκουν τον δρόμο τους.
    Είχα την χαρά να βρεθεί στον δικό μου δρόμο το όμορφο κείμενό σου.
    Θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, αν μου δώσεις την άδεια να το μεταφέρω και στους ακροατές της αυριανής ραδιοφωνικής εκπομπής μου, στο δημοτικό ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης.
    Χαίρομαι που υπ΄σρχουν δίπλα μου τέτοιες φωνές, σαν την δική σου.
    Εύχομαι να κουστεί από πολύ περισσότερους.
    Το έχουμε ανάγκη αυτήν την στείρα εποχή που ζούμε.
    Να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μου ''ΔΙΝΕΙΣ΄΄χαρά epikuros!
    Είναι χαρά που βρέθηκες και εσυ μπροστά μου. Πάρε το ''δώσε"" και δώστο όπου και να θέλεις.
    Σε ευχαριστώ πολύ καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή