Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Γενέθλια



Έχει γενέλια αυτή την βδομάδα το καραβάκι. Έξι μήνες ζωής κλείνει αυτή η σελίδα.
Σε πολλά πελάγη ανοίχτηκε αυτούς τους μήνες και πολλά λιμάνια έπιασε. Έμοιαζε  με  παράθυρο κάποιες στιγμές. Ένα παράθυρο στο τίποτα και ίσως και στα πάντα.
Όλοι εμείς που ταξιδέψαμε  μαζί του και στριφογυρίσαμε  το πόμολο του παραθύρου, ένιωσα να το αγαπάμε  και να το σεβόμαστε , να το κρατάμε  στα χέρια μας σαν ένα μαγικό αντικείμενο που έχει την ιδιότητα να αγκαλιάζει του καθένα την διαφορετική , δική του πραγματικότητα.
Κάθε φορά , σε κάθε νέο ταξίδι του , έβλεπα και κάτι διαφορετικό . Η σύνθεση των χρωμάτων, τα σχέδια , οι σκέψεις , ποτέ τίποτα δεν ήταν ίδιο με την προηγούμενη φορά.  Αρκούσε το παραρμικρό ταρακούνημα και το ταξίδι άρχιζε ξανά από την αρχή.
Στην εποχή της μεγάλης ξηρασίας , το καραβάκι προχώρησε, άντεξε, μάζεψε και παρατήρησε μαζεύοντας. Στα πανιά του όλες οι μοναχικές , ιδιωτικές εκφράσεις μας , έδειξαν σαν περισκόπιο το τέλος μιας εποχής και την αδημονία.
Όταν ήμουν μικρή και ήθελα να ξεφύγω από τον κοινότυπο κόσμο και να βυθιστώ σ΄ένα κόσμο με χρώματα και διαφορετικές  διαστάσεις καμιά φορά παράλογης λογικής έκλεινα τα μάτια και ονειρευόμουν ένα καραβάκι να με ταξιδεύει , σε μακρινές και ατελείωτες θάλασσες. Τελικά λίγα πράγματα έχουν αλλάξει από τότε , το καραβάκι στάθηκε πάντα μέσα μου, και σε αμέτρητα ταξίδια με ταξίδεψε , μεταλλάσσοντας σε δροσερό αεράκι με άλλο σχήμα και χρώμα ,ό,τι ήταν για να αλλάξει. Σαν καλειδοσκόπιο.
Κομμάτια στους αρμούς του , οι αναπνοές σας. Αυτές τις αναπνοές που τις νιώθω με το πρώτο φύσημα του κάθε κλικ, να ζεσταίνουν τα μάγουλα μου και να γίνονται κομμάτι της δικής μου αναπνοής.
Το καραβάκι μας θα συνεχίσει. Σε πείσμα των καιρών. Θα βελτιώνεται και θα κροσσάρει σε δύσκολα περάσματα.
Χρόνια μας πολλά συνταξιδιώτες . Τα καλύτερα έρχονται.

Ζωγαρφική Ανδρέας Ζυμβραγός

20 σχόλια:

  1. Μπράβο σας! Το αξίζετε αγαπητή μου.
    Σας εύχομαι υγεία και ευτυχία, και καλοτάξιδες ιδέες...
    σπυρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το καραβάκι, το καραβάκι μας, στάθηκε για μας μια πολύ μεγάλη αγκαλιά, ένα πολύ σπουδαίο στήριγμα και του εύχομαι ολοψυχα και μέσω αυτού και σε όλους εμας , πολλές. όμορφες διαδρομές και υπάνεμα λιμάνια. Το αγαπω αυτό το καραβάκι με όλη την ψυχή μου, το νιώθω και δικό μου κομμάτι . Η καπετάνισσα του είναι τόσο θαλασσινή όσο της αξίζει και ξέρω πως έχει ακόμα ατελείωτα ταξίδια να κανει. Μαζί της και εμείς. Χρόνια πολλά Αννίτα μου.
    Μιχάλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ώρα καλή στην πρύμνη του
    και αέρας στα πανιά του...
    με σένα καπετάνισσα
    κι όλους μας στα κουπιά του.
    Φιλιά,
    Γιούλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ένα καραβάκι γεμάτο με τις σκέψεις και τις ελπίδες μας. Σου εύχομαι κουράγιο , δύναμη και φώτιση να σε συντρέχουν πάντα , γιατι είναι μεγάλη η δίψα μας ¨Άννα μου και λίγα τα μυαλά και τα στόματα που μας δίνονται. δύσκολες οι ώρες που ζούμε. Σαν να βγήκαν απο το μπαούλο όλα τα φαντάσματα της ιστορίας και να ζητούν δικαίωση και που θα την βρούμε για να τους την δώσουμε. Είσαι αγαπημένη μας και το αξίζεις . Και αυτά δεν τυχαία πράγματα. Με την αξία σου, με το σπαθί σου,..
    Ξένια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στα όμορφα και στα άσχημα μαζι. καιρός να το χωνεψουμε αυτό για όλα. Πολλα γλυκά μας κέρασες πολλά νερακια μας ξεδιψασαν. Χρόνια μας πολλά
    Αλεξανδρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγω με τέτοια οικοδέσποινα πάω και στην Σομαλία
    ΚΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλα ταξίδια να έχουμε και καλές θάλασσες.
    Βαλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ένα καράβι , καλειδοσκοπιο που μεταλλάζει, γεφυρώνει, κλείνει και ανοίγει , τα σχήματα σε αλλα σχήματα και σε πολλές νεες διαστάσεις. Γιατί άλλοίμονο σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να αλλάξουν σχήμα και να περάσουν την ζωή τους πετώντας απο πάνω τους ο,τι βαρύ , άχρηστο, δυσκαμπτο διαθέτουν. Στις μεταλλάξεις μας, στις εναλλαγές μας είσαι και ήσουν πάντα παρόν. Και είμαι περήφανος, γιατι ξέρω..και γιατι σε ξέρω.
    Πέτρος Κυριακιδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Aγαπημένο μου καραβάκι μεγαλώνεις και σε χαίρομαι. Δεν είναι πια για μένα που καμιά φορά περνούσα από δω , έτσι για να ρίξω μια ματιά και να ελέγξω και λίγο. Σε παρακολουθώ , ψύχραιμα , συνεχώς πια και ξέρω πως ανήκω στο πλήρωμα σου. Χαίρομαι όταν μαθαίνω νέα σου, χαμογελάω νοσταλγικά όταν σε σκέφθομαι , γιατί μαζί σου πέρασα από τις πιο όμορφες στιγμές της γέννησης σου με την ανασφάλεια να σε κυνηγά , μέχρι τώρα που δυνάμωσες και προχωράς ολοταχώς. Ξεκίνησες να είσαι η παρασπονδία που επέτρεπα στον εαυτό μου και στο πολύ πυκνό ωράριο του και έφτασες να είσαι η γλυκιά μου καθημερινότητα, η στιγμή της μέρας που με αφορά. Συχνάζω στα στέκια σου, γνωρίζω κοντά σου ωραίους ανθρώπους , ρουφώ την σοφία σου, μαθαίνω και γελώ με την καρδιά μου .Γιατί η αυθεντικότητα φέρνει γέλιο χαράς. όταν ανοίγω την σελίδα σου και βλέπω στα δεξιά μου , το πρόσωπο σου , ζεσταίνεται η καρδιά μου καταρχάς γιατί είσαι εκεί ακόμα αλλά και γιατί παρακάτω ξέρω πως σε δευτερόλεπτα κάτι θα μάθω , κάτι θα νιώσω , κάτι θα αλλάξω, κάτι θα προσπαθήσω να σου πω , να σου γράψω. Ο τόπος του επιτέλους ζω είσαι. Που και που ξαναβάζω τα τραγούδια σου, ξανακούω τα τις λεξεις σου, ξαναμυρίζω τις ανάσες σου και ρίχνω και την πληροφορία σου στα πέριξ για να πουλήσω και λίγη μούρη σε και σε μη( ονόματα να μην λέμε, και θίξουμε και κανένα). Κοντά σου σου το έχω ξαναγράψει , βήματα προς το όνειρο κάνω. Χρόνια σου πολλά. Αν με θες για μούτσο , εγώ παραμένω, αν δεν θες πάλυ παραμένω.
    Μπράβο σου ! Τάξίζεις όλα!
    ΝΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μ'αρεσει τοσο πολυ να κροσσαρω ,να εχω τα ματια καρφωμενα στο απεραντο γαλαζιο και διπλα μου να εχω εναν καπετανιο που δεν φοβαται τον καιρΟ!!!!! Στο χωριο οταν φευγουν οι ναυτικοι για τοπους μακρινους η ευχη ειναι μια ΚΑΛΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣΣΣΣΣΣΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΟΟΟΟ!!!!!!!!!!!!!!!!!! ΦΙΛΙΑ ΠΟΠΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έξι μήνες, τώρα, «έχει γίνει το χαρτί καράβι κι η μυρωδιά σου το ανοιγμένο του πανί». Και σε καλή θάλασσα και σε φουρτούνα, συνέχισε, και θα μας βρίσκεις πλάι σου.
    Πένυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σε μπουνάτσες και μποφόρια, θα είμαστε μαζί! Χρόνια πολλά γεμάτα συγκινήσεις για όλους μας. Ομόκεντροι κύκλοι.
    Άντώνης Αλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. μαζι θα ταξιδευουμε απο εδω και περα......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τι να σου πω , τι να σου πω αφού σου ταπαν άλλοι... Από την καρδιά μου , με την καρδιά μου , σε απολαμβάνω και σου εύχομαι να απολαμβάνεις και εσύ τους κόπους σου. Είσαι πουλί Αννίτα μου, σου τοχω ξαναπεί.
    Ορφέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Eίσαι η καλή συνήθεια της μέρας μου. Κλή σου συνέχεια, πολλά και καλοτάξιδα χρόνια στο καράβι μας.
    Χρήστος Ράπτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Και μόνο που το ξεκίνησες και μόνο που το προχωράς και μόνο που το υποστηρίζεςι έτσι. Με την ελπίδα και την χάρη...μόνο και μόνη. Μπράβο σου !
    Τζένη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Χρονια του πολλα! Να το χαιρομαστε και να το καμαρωνουμε.

    Και σε ευχαριστούμε πολύ για τα συναρπαστικά ταξίδια.

    Και που δε μασας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αναρωτιόσουν. Δεν ήμουν μάγος, ήξερα, υποκλίνομαι, ήξερα, τόσα χρόνια....

    Θυμάσαι το πρωινό τσιγάρο; Ένα Ederleji, τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα και μια γειτονιά... αυτά που τραγουδάς γλυκά με τόση δίψα και τόση λαχτάρα έξι μήνες τώρα σ' αυτό το καραβάκι...

    Γέλα ήλιε μου
    κλείνω τα μάτια και σ΄ακολουθώ...

    deadcat

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Εντάξει, με λιώσατε....Θα κοιτάξω να κατέβω από το καλάμι ...και να σαλπάρουμε πάλι. Αυτή την φορά σε ακόμα πιο δύσκολους καιρούς. Δεν έχω λόγια να σας ευχαριστήσω για όλες τις ευχες , την συμπαράσταση και κυρίως την αγάπη!
    Καλές μας αλληλέγγυες πλεύσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. καλαμι?...... εγω γιατι σε ειδα πανω σε σκουπα? χα χα χα χα καλημερα ποπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή