Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Πατρίδα είναι η γλώσσα




«[…] θα ήταν ψέμα να πω ότι σκέφτομαι, λειτουργώ, ή κινούμαι όπως κινείται αντίστοιχα ένας νεαρός Αλβανός στην Αλβανία. Νιώθω ευτυχής που έχω ρίζες από παντού... Διότι, πατρίδα για μένα είναι η γλώσσα. Γι' αυτό νιώθω ιδιαίτερα τυχερός για το ότι βρίσκομαι εδώ, και γράφω και εκφράζομαι μέσω της ελληνικής γλώσσας. Είναι μια πολύχρωμη γλώσσα, που μπορεί πραγματικά να βάψει με την κάθε λέξη». Ο σκηνοθέτης Νεριτάν Ζιντζιρία, που πήρε το πρώτο βραβείο για την ταινία του «Χαμομήλι» στο 35ο Φεστιβάλ Δράμας,

4 σχόλια:

  1. Εύχομαι να σταθεί αυτό το νεαρό παιδί, ένα παράδειγμα προς μίμηση. Ένα βλέμμα προς κάτι πιο πάνω από τα σημερινά μας πεπραγμένα που κάθε μέαρ όλο και πιο βαθιά μας ρίχνουν σε βούρκο βαθύ και μαύρο. Πολλά μπράβο του
    Ξένια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποτέ ξανά δεν νομίζω η επιβίωση του πλανήτη μας δεν είχε συνδιαστεί με την εξαφανιση των κατοίκων του. Μια επιδημία αλληλοέξώντοσης. ΄Ενα ανελέητο κυνηγητό του ανθρώπου από τον συνάνθρωπο του. Χορός μίσους . φθόνου. Και μια κοινωνία που παίζει στα ζάρια την ελευθερία της, σαν να μην της έχει μείνει τίποτα άλλο να παίξει. Σαν να τρώει τα σωθικά της και μάλιστα ραγδαία.
    ΝΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η γλώσσα είναι δική σου όσο είναι και του «άλλου». Μπορείς να απαγορεύσεις σε κάποιον να μπει στο χωράφι σου, στο σπίτι σου, να του απαγορεύσεις να περάσει τα σύνορα του κράτους σου, να τον διώξεις, να τον απελάσεις, να τον καταδιώξεις. Δεν μπορείς όμως να του απαγορεύεις να μιλήσει ή να μάθει τη «γλώσσα σου». Η γλώσσα δεν αναγνωρίζει το jus sanguinis, δηλαδή το δίκαιο του αίματος.
    Ορφέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σημαντική, καίρια ανάρτηση. Η γλώσσα είναι δυναμικός οργανισμός. Όχι στατικός. Κάθε μέρα δημιουργείται , κάθε μέρα αλλάζει και επεκτείνεται από τους ανθρώπους που τη μιλούν.
    Γιώργος αγκάθι

    ΑπάντησηΔιαγραφή