Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Εμείς οι άνθρωποι



     Ο κόσμος είναι ένα βιβλίο που διάβάζεται απ΄όλους υποχρεωτικά. Από μας τους ανθρώπους  δεν εξαιρούνται , ούτε όσοι δεν ενδιαφέρονται για το διάβασμα , ούτε όσοι θα προτιμούσαν να διαβάσουν κάτι άλλο. Κανείς όμως δεν μπορεί να σ΄εμποδίσει να καταλάβεις, από το βιβλίο αυτό, ό,τι θέλεις ή ό,τι μπορείς. Αυτή είναι και η μόνη διαθέσιμη ελευθερία. Μπορεί να βρεις μέσα σ΄αυτό αφηγήσεις που θα μισήσεις θανάσιμα κι άλλες που θα αγαπήσεις παθιασμένα. Μπορεί να το βρεις ενδιαφέρον και να θελήσεις να ερμηνεύσεις την κάθε λέξη του , μπορεί να το διαβάσεις επιφανειακά , μπορεί να το απορρίψεις ,να το αρνηθείς, να το στεγανοποιήσεις για το ενδεχόμενο που μουλιάσουν οι σελίδες του από τις υγρασίες ή να το λατρέψεις.
     Να το αποφύγεις όμως αποκλείεται.


Φωτογραφία Magdalena Berny


7 σχόλια:

  1. Πραγματι δεν μπορεις να το αποφυγεις.
    Ομως καθοτι ειναι ενα βιβλιο -δυστυχως -εξ ορισμου ελλειπτικο
    Η ευθυνη της μεταφρασης μεταβιβαζεται στον αναγνωστη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα συμφωνήσω βαθιά κι απόλυτα. Και πιστά θα κρατήσω αυτό το "ό,τι θέλει και μπορεί"... Είναι μοναδικό συγχωροχάρτι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. οπότε, το απολαμβάνεις έτσι όπως είναι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ένα δευτερόλεπτο απολογισμού στο χρόνο και οι ζωές μας ένα βιβλίο. Ακόμη και οι εναλλασσόμενοι ρόλοι μας (πρωταγωνιστής, κομπάρσος, καταγραφέας, βιβλιολάτρης) στο πολυσέλιδο κείμενο δαιδαλώδεις, στρυφνοί και αμφιλεγόμενοι. Συχνά χρήζουν αυστηρής αυτοκριτικής και ενίοτε μικρής και απαραίτητης επιβράβευσης. Όσο για τη γεύση στο αισθητήριο μας μέχρι να σβήσει το λαμπάκι της μοναδικότητας μας; Γλυκόξινη, σαν ασιατική συνταγή. Όντως, δεν αποφεύγεται. Κάπου, κάπως με ασύλληπτο τρόπο για το μέσο νου, οι ρόλοι στο προσωπικό μας λαβύρινθο αδιάκοπα σκουντουφλάνε, μαλώνουν και μονιάζουν έως τον επίλογο του βιβλίου.
    Χαρά Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στο ίδιο έργο θεατές, στον ίδιο ήχο ακροατές, στο ίδιο ανάγνωσμα αναγνώστες, σε όλα αυτά δημιουργοί, με πράξη ή με απραξία. Δόξα τω Θεώ για την ευλογημένη ποικιλία.
    Γιούλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. από τα πολύ πολύ όμορφά σου και μου είχε ''ξεφύγει''...
    nektys

    ΑπάντησηΔιαγραφή