Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2019

Χριστούγεννα






     Χριστούγεννα για μένα είναι να συνειδητοποιώ πόσο θα ήθελα να ήμουν ξανά παιδί. Να μπορώ να βλέπω πιο καθαρά όσα δεν φαίνονται και λιγότερο καθαρά όσα φαίνονται. Να μην επιβιώνω αναγκαστικά μέσα σε πολέμους. Να πιστεύω χωρίς να ζητώ αποδείξεις. Να αδιαφορώ πανηγυρικά για το χρόνο. Να παίζω χωρίς να φοβάμαι και χωρίς να βιάζομαι. Να μπορώ να αλλάζω στο πι και φι οριστικά. Να μου επιτρέπεται να είμαι θνητή. Τα όνειρα μου να είναι ασχημάτιστα. Να μην με πλακώνει καμιά παλιά συνταγή. Να πέφτω, ν'αρρωσταίνω, να σκοτώνομαι, να γίνομαι χάλια και σε λεπτά να τελειώνουν όλα αυτά. Να μην χρειάζεται και να μην πρέπει. Να μην ζω με αναμνήσεις. Να με προσέχουν. Να με φροντίζουν. Να μην ευθύνομαι παντού και πάντα. Να κάνω εύκολα φιλίες στο δίπλα θρανίο. Να περιμένω αλλά να είναι σαν να μην περιμένω. Να παίρνω το φιλί της καληνύχτας και στα χείλη της μάνας και του του πατέρα μου να παίρνω την επιβεβαίωση πως αύριο θα είναι όλα εκεί ξανά τα ίδια, τίποτα δεν θα έχει χαθεί. Να πιστεύω σε παραμύθια. Να ζω μέσα στα βεγγαλικά. 
     Για όσα παιδιά σήμερα δεν είναι τα πράγματα έτσι, τα Χριστούγεννα δεν υπάρχουν. Κι αν τα περιμένουν είναι ακριβώς γιατί είναι παιδιά. 

Χρόνια πολλά σε όλους.

2 σχόλια:

  1. Χρόνια σου πολλά! Αφήνω τα όνειρά σου να διαλέξουν τις ευχές που επιθυμείς. Να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιορτές ήρθαν, επιστροφή στα πάτρια γίνηκε και μια αραχνιασμένη λέξη με επισκέφτηκε τη μέρα της αναχώρησης μας. Σαν κλείσει η εξώπορτα του σπιτικού ερμητικά όλες οι σκιές βυθίζονται στις πολυθρόνες και στο καναπέ του σαλονιού. Ούτε στο μπαστούνι της μάνας τρομάζουν, μα ούτε και στις σερνάμενες παντόφλες του πατέρα δεν τις ενοχλούν στη παράλληλη πραγματικότητα. Συμβιώνουν και σπρώχνουν το χρόνο μονάχα. Ευτυχώς, το εγγόνι κατάφερε να τους σκουντήξει έστω για μια φορά, τα χάπια της γιαγιάς να πάνε παραπίσω και ο παππούς να παραμείνει στο τραπέζι στα επόμενα 10 λεπτά του μεσημεριανού. Ίσως κίνησε η Παραδοχή να' ρχεται μέσα μας, σκέφτηκα...

    Καλή χρονιά να έχεις κι όλα τα καλούδια του κόσμου!
    Γιούλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή