Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Δεν κλείνουμε τα μάτια ,δεν ξεχνάμε..



Εικόνα
1ο πανόραμα ταινιών για την βία κατά των γυναικών



Το μεγάλο μυστικό μας.  Εκεί που αιμοραγεί η ψυχή. Η βία κατά των γυναικών είναι κάτι που εξακολουθεί και υπάρχει  Βία ψυχολογική, σωματική, σεξουαλική, φυλετική, κοινωνική.  Βία ενδοοικογενειακή .Βία σιωπηλή, σκοτεινή, βία μποστά στα μάτια μας, Βία αόρατη και χειριστική, βία για την βία .  Βία του αδύνατου στον δύνατο. Το ''για τελευταία φορά'' που δεν είναι ποτέ για τελευταία φορά.  Το χαστούκι και η μπουνιά της ανεπάρκεια του συντρόφου, πατέρα, φίλου, γνωστού άγνωστου , στο μάγουλο του δικαιώματος της αυτοτέλειας και αυτοδιάθεσης. Η καταπάτηση των στοιχειωδέστερων δικαιωμάτων.Σε αυτή την σιωπή ζουν χιλιάδες γυναίκες δίπλα μας και μέσα μας. 1 στους 5 συζύγους είναι βίαιος και επιθετικός λένε οι στατιστικές. Και άλλοι που δεν μετριούνται γιατί κρύβονται απο τον εαυτό τους κάτω απο κοινωνικές προκαταλήψεις. Τραυματισμένες ζωές. Πληγωμένες ψυχές.
Η ταινιοθήκη της Ελλάδας φιλοξενεί ένα σπουδαίο 4ημερο αφιέρωμα ταινιών που θα διαρκέσει απο τις 25 έως τις 28 Νοεμβρίου΄και έχει ελεύθερη είσοδο.
Το αφιέρωμα εντάσσεται στην καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και η προσπάθεια ανήκει στην Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει 16 ταινίες απο τις οποίες 2 προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα ( τσιγγάνικη ψυχή και Ο αγώνας του Κρίπαν)  και μια σπουδαία συζήτηση με θέμα '' Βία κατά των γυναικών - Κινηματογραφικές αναπαραστάσεις'' με κεντρική ομιλίτρια την καθηγήτρια του πανεπιστημίου Birkbeck College , Joanna Bourke αλλά και συγγραφέα των βιβλίων : Φόβος εκδόσεις Σαβάλα και Rape: sex, Violence. History και συντονίστρια την Κα Μαρία Κομνηνού αναπληρώτρια Καθηγήτρια του τμήματος ΕΜΜΕ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενική Γραμματέα Ιτου Δ.Σ της Ταινιοθήκης.
Μια φιλότιμη πρωτοβουλία σε μια  εξαιρετικά δύσκολη και επιθετική εποχή  που μας πληγώνει βαθειά και ανελέητα. Ας ευχηθούμε το μέγιστο της απόδοσης της!

VAWlogoGrviolence2

4 σχόλια:

  1. Πες μου πως ξεχνιούνται αυτά ακόμα και αν θέλαμε..Σε ευχαριστώ
    Α

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν ξεχνάμε! Για μια καλύτερη κοινωνία , λιγότερο φοβισμένη. Για ένα κόσμο καλύτερο , πιο δίκαιο και πιο αληθινό εκεί που αξίζει να ζεις. Γαιτί ζωές που απλά τις βλέπεις να περνούν απο μπροστάσ σου χωρίς να νιώθεις τίποτα άλλο εκτός ΠΟ ΦΌΒΟ ΚΑΛΎΤΕΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΙΣ ΖΕΙΣ. Αννίτα μου έχω αγαπήσει ήδη την σελίδα σου . Η προσπάθεια σου είναι τόσο δυνατή που με συγκινεί βαθειά. Και μου θυμίζει ότι η ζωή έρχεται να σβήσει.
    Βάλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ομιλία ήταν εκπληκτική! Μακάρι τέτοιες πρωτοβουλίες να γίνονται πιο συχνά. Η βία ακόμα και να δεν είναι σπίτι μας , μας αφορά όλους. Κια η απάντηση πρέπει να έρθει απο όλους μας. Κανείς δεν πρέπει να στέκεται αδίαφορος
    Νίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή