Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Όταν κρίνεις τους ανθρώπους




   Όταν κρίνεις τους ανθρώπους, κρίνεις τα φαινόμενα γιατί οι άνθρωποι ενσαρκώνουν φαινόμενα . Όπως μιλώντας για την φουρτουνισμένη θάλασσα, δεν αναφέρεσαι στο νερό, στην συγκεκριμένη σύσταση τη δεδομένη στιγμή, αλλά στο φαινόμενο της τρικυμίας. Και μόνο για λόγους επιβίωσης ο άνθρωπος από την φύση του κρίνει και αναλύει τα φαινόμενα. Η ανάγκη του να κρίνει τους άλλους και τις πράξεις τους ξεκινάει απ΄αυτό το βασικό, το στοιχειώδες. Από αυτή την σκοπιά , όχι μόνο δεν είναι κατακριτέο να κρίνεις τους άλλους , αλλά είναι απολύτως απαραίτητο. Απ΄αυτή την σκοπιά , δεν μπορείς να θυμώσεις με έναν άνθρωπο όπως δεν θα θύμωνες με μια τρικυμία. Από  την άλλη , έχεις όλα τα δίκια να θυμώνεις με έναν άνθρωπο , όταν επιτρέπει σ΄ένα φαινόμενο να βρει την έκφραση του. Έχει δηλαδή μεγάλη σημασία η διαχείρηση της τρικυμίας.


Ζωγραφική Sekino Junichiro

6 σχόλια:

  1. Μικρός οδηγός επιβίωσης το κειμενό σας αγαπητή μου. Τι αφοπλιστική απλότητα έχουν οι αλήθειες γύρω απο το "ειναι" μας; Μπράβο σας
    Σπυρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σας ευχαριστώ πολύ γι΄αυτό το ανεμπόδιστο μπράβο σας. Είναι αλήθεια νομίζω πως αφοπλιστικές αλήθειες μας περιβάλλουν. Το πρόβλημα είναι πωςκαι ακόμα μπροστά σε μιααφοπλιστική αλλά οδυνηρή αλήθεια, ο άνθρωπος αποκτά τη σχεδόν μεταφυσική ικανότητα να διαστρέφει τα γεγονότα σαν να λυγίζει ένα κουτάλι με το βλέμμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συνηθίζουμε να λέμε ότι πιστεύουμε αυτό που βλέπουμε (believing is seeing)αλλά η αλήθεια είναι πως βλέπουμε αυτό που πιστεύουμε (seeing is believing). Κάπως έτσι αντιλαμβανόμαστε και την "τρικυμία" που τείνουμε να σχολιάζουμε, θεωρώντας την υπό το πρίσμα των πεποιθήσεών μας. Εν πάσει περιπτώσει, κατά τον Αριστοτέλη, το να θυμώσεις είναι εύκολο. Το δύσκολο είναι να θυμώσεις με το σωστό άτομο, στον σωστό χρόνο για το σωστό λόγο.

    Ίσως άσχετο, ίσως και σχετικό, αλλά μου ήρθε στο μυαλό με αφορμή το κείμενο. Λόγω δουλειάς, διάβασα πρόσφατα κάτι πολύ ενδιαφέρον για τη νευροφυσιολογία του εγκεφάλου και την σπάνια, ολιγόλεπτη δυνατότητα λειτουργίας της βραχείας μνήμης σε σχέση με την αποτύπωση της αλήθειας. Η αλήθεια ως πληροφορία για ένα πραγματικό γεγονός είναι δυνατό να ειπωθεί λίγα, ελάχιστα μόλις λεπτά, αφού το γεγονός λάβει χώρα (δες τους διερμηνείς στην παράλληλη διερμηνεία). Εφόσον η πληροφορία ειπωθεί άπαξ, τα διάφορα "φίλτρα", κοινωνικά, ηθικά, αντιλήψεις, προκαταλήψεις, νομικά επιχειρήματα κλπ. τη φιλτράρουν, είτε για να τοποθετήσουν την πληροφορία στην "μακροπρόθεσμη" μνήμη, ώστε να είναι δυνατή η ανάκλησή της, είτε για να την απορρίψει το μυαλό μας. Και στις δύο περιπτώσεις η αλήθεια μίας πληροφορίας δεν είναι ποτέ ίδια όσο περνάει ο καιρός. Ας το λαμβάνουμε και αυτό υπόψη κατά τη διαχείριση της τρικυμίας.

    Φιλάκια,
    Γιούλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτά τα φίλτρα είναι που κάνουν πολλές φορές κακό γιατί παγειώνουν κάποιες πεπεοιθήσεις και εκεί βασίζεται η μεταφορά στερεοτύπων από γενιά σε γενιά. Από την άλλη χωρίς αυτά είμαστε απροστάτευτοι. Θέλει''οικονομία΄΄και η διαχείρηση.

      Διαγραφή
  4. Δυστυχώς κρίνουμε, κατακρίνουμε και απαιτούμε να τα φέρνουμε και στα μέτρα μας γεγονότα και ανθρώπινες συμπεριφορές ... το έχω κάνει και το έχω μετανοιώσει φριχτά όταν κατάλαβα τι έκανα ... μου έγινε μάθημα όμως να μην επάναλάβω ποτέ το ίδιο λάθος ... έμαθα όμως και τι σημαίνει τρικυμία μια και έχω περάσει αρκετές στην ζωή και προβλέπω πως θα περάσω κι άλλες μέχρι που κάποια θα με καταπιεί γιατί πόσες καταστάσεις μπορεί ένας κοινός θνητός να διαχειριστεί;
    Ίδωμεν!

    φιλιά Ανν
    καλό βράδυ κοριτσάκι μου :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή